Factfulness.
Dlaczego świat jest lepszy, niż myślimy,
czyli jak stereotypy zastąpić realną wiedzą
autorstwa Anny Rosling Rönnlund, Hansa Rosling i Oli Rosling

Oceny

Ocena Goodreads:
⭐️⭐️⭐️⭐️ 4.37

Ocena Anny:
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 4.5

Ocena João:
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5.0

Najważniejsza lekcja:

Świat jest w lepszym stanie niż myślimy -
- musimy skupić się na bezstronnych, zaktualizowanych i poprawnych informacjach.

Nauczyliśmy się

Pytania i Fakty

(aby zrobić prawdziwy test, odpowiedzi są poniżej)


We wszystkich krajach o niskich dochodach na całym świecie,
ile dziewcząt kończy szkołę podstawową?
A. 20%
B. 40%
C. 60%


Gdzie mieszka większość ludności świata?
A. w krajach o niskich dochodach
B. w krajach o średnich dochodach
C. w krajach o wysokich dochodach


W ciągu ostatnich 20 lat
odsetek ludności świata żyjącej w skrajnym ubóstwie?
A. prawie się podwoił
B. pozostał mniej więcej tym samym poziomie
C. zmniejszył się prawie o połowę


Jaka jest średnia długość życia w dzisiejszym świecie?
A. 50 lat
B. 60 lat
C. 70 lat


Na świecie jest 2 miliardy dzieci w wieku 0-15 lat,
ile dzieci będzie w roku 2100 według Organizacji Narodów Zjednoczonych?
A. 4 miliardy
B. 3 miliardy
C. 2 miliardy


ONZ przewiduje, że do 2100 r. liczba ludności na świecie wzrośnie
o kolejne 4 miliardy ludzi, co jest głównym powodem?
A. będzie więcej dzieci w wieku poniżej 15 lat
B. będzie więcej dorosłych w wieku 15-74 lata
C. będzie więcej osób starszych w wieku 75 lat i starszych


Jak zmieniła się liczba zgonów rocznie
spowodowanych klęskami żywiołowymi w ciągu ostatnich 100 lat?
A. zwiększyła się o ponad dwa razy
B. pozostała mniej więcej taka sama
C. zmniejszyła się do mniej niż połowy


Obecnie na świecie jest około 7 miliardów ludzi,
która opcja dokładniej reprezentuje miejsce ich zamieszkania?
A. 1 miliard w Europie, 4 miliardy w Azji, 1 miliard w Afryce i 1 miliard w Ameryce
B. 1 miliard w Europie, 3 miliardy w Azji, 2 miliardy w Afryce i 1 miliard w Ameryce
C. 1 miliard w Europie, 3 miliardy w Azji, 1 miliard w Afryce i 2 miliardy w Ameryce


Jak wiele 1-rocznych dzieci na świecie
zostało zaszczepionych przeciwko niektórym chorobom?
A. 20%
B. 50%
C. 80%

❶⓪
Na świecie 30-letni mężczyźni spędzili średnio 10 lat w szkole,
ile lat spędziły w szkole kobiety w tym samym wieku ?
A. 9 lat
B. 6 lat
C. 3 lat

❶❶
W 1996 roku tygrysy, gigantyczne pandy i czarne nosorożce były wymienione jako zagrożone,
ile z tych trzech gatunków jest dziś krytycznie zagrożonych?
A. 2 z nich
B. 1 z nich
C. żadne

❶❷
Ile osób na świecie ma dostęp do elektryczności?
A. 20%
B. 50%
C. 80%

❶❸
Globalni eksperci klimatyczni uważają, że w ciągu najbliższych 100 lat
średnia temperatura będzie średnio?
A. podwyższy się
B. pozostanie na tym samym poziomie
C. obniży się

Poprawne odpowiedzi: 1C, 2B, 3C, 4C, 5C, 6B, 7C, 8A, 9C, 10A, 11C, 12C, 13A

Zaskoczony? Świat jest lepszy niż myślałeś, prawda?

Nie trzeba tłumaczyć - po prostu z książki:

“Pomyśl o świecie.
Wojna, przemoc, klęski żywiołowe,
katastrofy spowodowane przez człowieka, korupcja.
Sprawy są złe i wydaje się, że się pogarszają, prawda?
Bogaci stają się coraz bogatsi, a biedni coraz biedniejsi;
liczba biednych stale rośnie, a wkrótce zabraknie nam środków,
chyba że zrobimy coś drastycznego.
Przynajmniej taki obraz, który większość ludzi zachodu
widzi w mediach i ma w głowach.
Nazywam to nadmiernie dramatycznym światopoglądem.
Jest on stresujący i wprowadzający w błąd.

W rzeczywistości ogromna większość ludności świata
żyje gdzieś po środku skali dochodów.
Być może nie są na poziomie, który uważamy za klasę średnią,
ale nie żyją w skrajnym ubóstwie.
Ich dziewczęta chodzą do szkoły, dzieci dostają szczepienia,
żyją w rodzinach z dwójką dzieci
i chcą wyjechać za granicę na wakacje, a nie jako uchodźcy.

Krok po kroku, rok po roku ŚWIAT STAJE SIĘ CORAZ LEPSZY.
Nie na w każdej mierze każdego roku, ale z reguły.
Chociaż świat stoi przed ogromnymi wyzwaniami, dokonaliśmy ogromnego postępu.
To jest oparty na faktach światopogląd.” 

Jak być mądrym na temat faktów

- Instynkt Luki:
Podczas gdy zwykliśmy dzielić rzeczy na dwie części i porównywać skrajności
rzeczywistość często nie jest spolaryzowana.
Nie tylko porównuj ekstremalne lub średnie
ale raczej patrz na większość.
- Instynkt Negatywności:
Ponieważ dobra wiadomość nie jest wiadomością, oczekuj tych negatywnych.
Stopniowa poprawa jest rzadko rozpoznawana.
Sprawy mogą być złe, ale stawać się coraz lepszymi.
- Instynkt Linii Prostej:
Trendy nie podążają liniami prostymi.
Nie przewiduj przyszłości wyłącznie na podstawie przeszłości.
- Instynkt Strachu:
Przerażające rzeczy (takie jak przemoc lub zanieczyszczenie) przyciągają naszą uwagę.
Świat nie jest tak niebezpieczny, jak media go przedstawiają.
Oblicz swoje prawdziwe ryzyko:
jak niebezpieczne coś jest i czy naprawdę jesteś narażony na to niebezpieczeństwo.
- Instynkt Rozmiaru:
Małe lub duże liczby robią wrażenie
ale nic nie znaczą, jeśli nie zostaną postawione w perspektywie.
Pojedyncze liczby wprowadzają w błąd - porównaj je.
Skup się na stosunkach (np. X na osobę), szczególnie przy porównywaniu różnych grup.
- Instynkt Generalizacji:
Uogólnienie jest użyteczne, ale nie wszystko można podzielić na kategorie.
Szukaj różnic w grupach oraz dla różnic i podobieństw między grupami.
- Instynkt Przeznaczenia:
Stopniowe zmiany są rzadko rozpoznawane.
Kraje, kultury, ludzie, wartości nie są stałe,
więc zawsze aktualizuj swoją wiedzę.
Nie zakładaj, że jutro będzie takie samo jak wczoraj
tylko dlatego, że dzisiajszy dzień jest podobny.
- Instynkt Pojedynczej Perspektywy:
Pojedyncza perspektywa ogranicza rzeczywiste zrozumienie sprawy i rozwiązania.
Zadawaj pytania i testuj swoje pomysły
i pamiętaj, że nawet wiedza eksperta jest ograniczona.
Bądź otwarty na złożoność i łącz pomysły - nie daj się złapać w proste rozwiązania.
- Instynkt Obwiniania:
Obwinianie kogoś blokuje inne wyjaśnienia i możliwe rozwiązania na przyszłość.
Zaakceptuj to, co się stało, ale skup się na przyczynach, bez obwiniania.
Nie doceniaj kogoś, jeśli rozwiązanie pochodzi z wdrążonego systemu.
- Instynkt Nagłości:
Nagłość ogranicza myślenie analityczne.
Nie podejmuj drastycznych działań - podejmuj decyzje na podstawie faktów
(odpowiednich i dokładnych) i analizuj możliwe rezultaty,
zakładając, że prognozy mogą się nie powieść.

Ulubione cytaty

- Każda grupa ludzi, którą pytam, uważa, że ​​świat jest bardziej przerażający,
bardziej brutalny i bardziej beznadziejny - krótko mówiąc,
bardziej dramatyczny - niż jest w rzeczywistości.
- Nie ma miejsca na fakty, gdy nasz umysł jest zajęty strachem.
- Oto paradoks: obraz niebezpiecznego świata
nigdy nie był nadawany skuteczniej niż obecnie,
podczas gdy świat nigdy nie był mniej agresywny i bardziej bezpieczny.
- Chcę, żeby ludzie, kiedy zdadzą sobie sprawę, że mylili się co do świata,
nie czuli się zakłopotani, ale mieli to dziecinne poczucie zdumienia, inspiracji i ciekawości,
które pamiętam z cyrku, i które wciąż czuję się za każdym razem,
gdy odkrywam, że byłem w błędzie: „Wow, jak to jest nawet możliwe?
- Sława jest niebezpieczna. Tego chce społeczeństwo postindustrialne.
Chcą sławy i wielu obserwujących na Twitterze.
Ale aby świat stał się zrozumiały, jest wciąż wyzwaniem.
- Jako oportunista widzę cały ten postęp
i napełnia mnie on przekonaniem i nadzieją, że dalszy postęp jest możliwy.
To nie jest optymistyczne.
To jest posiadanie jasnego i rozsądnego pojęcia o tym, jak się sprawy mają.
To jest posiadanie światopoglądu, który jest konstruktywny i użyteczny.

Dołącz do nas czytając